Øregård Gymnasium

Lets talk about sex…

Øregård har netop haft besøg af Sex og Samfund, som hjalp de unge med at sætte ord på tanker og følelser omkring sex og køn. ØG-Redaktionens udsendte fik en snak med ungevejlederen Michelle

28.02.2023
Anna Bella Hoffmeyer Reipurth, ØG-Redaktionen

Michelle fortæller, at Sex og Samfund bruger deres tid på gymnasier for at forbedre unges trivsel, selvbevidsthed og forståelse af hinanden ved brug af seksualundervisning. Undervisningen består  bl.a. af samtaler og oplæg om grænser, køn og seksualitet.

Plads til eksistentielle spørgsmål
Det første Michelle siger efter, at hun er trådt ind i klasselokalet er, at “det her ikke er en time, hvor man deler sine egne erfaringer,” det gør hun for, at alle er på lige fod og trygt kan tale om tingene uden, at det bliver om, hvem der er mest erfaren. Undervisningen foregår på et dybere niveau end det, man umiddelbart forestiller sig, når man læser termen”seksualundervisning” på Lectio-skemaet.

Der bliver spurgt ind til eksistentielle spørgsmål om, hvordan det er at være ungt menneske i gymnasiet – og hvordan vores forskelligheder over for grænser kan påvirke vores forskellige opfattelser af hinanden. Der bliver lagt meget vægt på, at vi skal kunne forstå og anskue, hvor hinandens grænser er, så vi bliver bedre til at omgås hinanden på en god og respektfuld måde.

Seksualundervisning på skemaet siden 70érne
Der har været lovkrav om seksualundervisning på folkeskolerne siden 70’erne, men det er først blevet et krav for gymnasierne inden for de seneste år. Michelle synes, det er vigtigt, at der er et dedikeret fokus på køn og sexulitet –  ikke kun i forhold til gymnasieeleverne, men også i forhold til, hvorvidt det bliver taget seriøst og prioriteret i folkeskolen. Så ved at vi i gymnasiet også får seksualundervisning, kan det også forbedre kvaliteten af undervisningen på folkeskolerne, hvor vi taler med eleverne på tidligere stadier i deres sexuelle identitetsdannelse.

Michelle, som er vejleder fra Sex og Samfund, giver her tre vigtige råd til gymnasieselever vedr. sex og køn. 

· Stol på egne fornemmelser i forhold til grænser

· Husk at hvis man skal være seksuelt aktiv skal det komme af lyst og ikke af forventninger

· Giv plads til hinanden og jer selv