Øregård Gymnasium

Øregårds unge stemmer i Gentofte

I Gentofte er vi en masse unge, og vores stemmer skal høres. Det gælder i særlig grad lige nu, hvor der er kommunalvalg. Derfor har vores 2 og 3.g’ere i denne uge været i Byens Hus til til den årlige GENTÆNK-festival og diskuteret politik, ungeliv og en masse andet med hinanden og med vores lokale politikere.

03.11.2021
Ella Louise Heiberg

GENTÆNK er efterhånden 4 år gammel festival i Gentofte Kommune, og den arrangeres på tværs af kommunens ungdomsuddannelser af unge selv. Øregård har haft 2 elever med i styregruppen, nemlig William Mazanti-Andersen Sindberg fra 3t og Francesca Brandt Hansen fra 3y. De har været med til at sammensætte program, vælge tema og afvikle hele festivalen. GENTÆNK er nemlig de unges festival, og selvom den ligger i skoletiden, så er det langt fra traditionel undervisning. Temaet i år er “De Unges Stemmer”, og alle aktiviteter og debatter havde derfor særligt fokus på at få de unges meninger styrket og synliggjort.

Dagens program – involverende og engagerende

Byens Hus summede af spændte og meget nysgerrige elever fra morgenstunden. Dagen blev skudt igang med en tale fra borgmesteren i Gentofte kommune, Michael Fenger, og en flot tale fra Anna Asghari fra Ungdomsbureaet (der også var medarrangør af GENTÆNK 2021). Derefter var der fælles udstrækning og stemmeopvarmning, hvilket fik grinene til at flyde i den store sal. Herefter blev vi mange unge opfordret til at besøge en af de forskellige tilbud fra programmet, og det skete altså på tværs af klasser og uddannelsesinstitutioner, hvilket gav en ekstra dimension.

Programmet var spækket med spændende indslag i tidsrummet 8-12.

Der var mange, der valgte at deltage i kommunalvalgsdebatten i biblioteket, sikkert også fordi rigtig mange elever er førstegangsvælgere. Her var der god mulighed for at få stillet de spørgsmål, man nu måtte brænde inde med. Derudover var der også mulighed for at deltage i en workshop med ungdomsbureauet om ungdommens vilkår i dag, træne sin stemme med Martin Fehr fra RØST eller deltage i en samtalesalon om fordomme i og om Gentofte. Udover at lære en masse, fik man også rig mulighed for at møde nogen nye ansigter og få snakket med elever fra andre ungdomsuddannelser i kommunen.

Vi sluttede alle sammen fælles af med koncert med Baske – en superfed oplevelse.

GENTÆNK har, hvis man spørger eleverne, i høj grad været med til at styrke deres holdninger. For som Anna Asghari fra ungdomsbureauet så fint sagde i sin åbningstale, “skal de unges stemme fylde mere når det kommer til at tage beslutninger”. Et stærkt budskab, vi håber de unge har taget til sig i løbet af de lærerige dage.