Øregård Gymnasium

Lærerig dag med fokus på aktier

Onsdag den 3. april havde Øregård Gymnasium i samarbejde med Ordrup Gymnasium og Nordnet arrangeret en eftermiddag med fokus på aktier. Cirka hundrede elever deltog, og de blev klogere på alt fra porteføljesammensætning over rentens påvirkning til hvad der rører sig lige nu på aktimarkederne. Tak til Nordnet og Krakas Ida Nordin for at gøre os alle klogere på aktiemarkedet.

04.04.2024
Redaktionen

Introduktion til det grundlæggende ved Nordnets landechef, Tine Uldal

I den smukke teatersal i Byens Hus lagde landechef Tine Uldal ud med et crash-kursus i begreber som kurtage, obligationer, udbytte og kurser. Eleverne blev vist, hvordan aktiemarkedet trods kriser og udsving har haft en støt vækst over tid (en pointe, som senere blev understreget af Per Hansen med reference til det matematiske princip regression to the mean – aktiemarkedet svinger altid tilbage til trenden, og der har derfor – i teorien – aldrig været en ti-årsperiode uden stigning for en investor med fornuftig spredning i sin portefølje). Lægger man princippet om renters rente til, så burde alle komme i gang med investeringerne tidligt, for chancen for gevinst (vel at mærke med en lav risikoprofil og fornuftig spredning) er næsten garanteret. Det er netop en af Nordnets visioner at demokratisere adgangen til aktiemarkedet og få unges øjne op for, hvor nemt det er at komme i gang. Men det kræver, at man ved noget om porteføljeopbygning og er tålmodig: således advarede Uldal mod daytrading og understregede, at alt for mange laver kortsigtede investeringer med alt for høj risiko, og at der ikke var nogen hurtige penge i aktiehandler.

Hendes opfordring var derfor:

  1. Invester i fonde, der har stor spredning. Så er risikoen lav.
  2. Tænk mindst i 10-årsplaner. Så er garantien for gevinst ekstremt stor.
  3. Panik ikke, hvis markedet falder. Det vender tilbage til normalen igen (viser al empiri). Invester derfor kun penge, du kan undvære nu og her (men gerne vil have senere i livet).
  4. Læg lidt til siden hver mdr. 100 kroner om mdr er en god begyndelse.
  5. Vær opmærksom på, at der er omkostninger ved at købe og sælge aktier (kurtage). Hvis du har 100 kroner, skal du derfor investere i fonde uden kurtage. Ellers skal du op i højere beløb (nogen siger 3000 kroner), før du skal handle aktier.

 

Thomas Enevoldsen fortalte om porteføljeopbygning og Ida Nordin om renten og makropolitiske sammenhænge

For de øvede aktiehandlere var der også interessante oplæg. Blandt andet fortalte Thomas Enevoldsen om porteføljeopbygning (sammensætningen af forskellige fonde, aktier og obligationer med forskellige risikoprofiler). Her var der mange nysgerrige spørgsmål fra elever, der allerede var godt i gang med aktiehandlerne. Andre elever deltog i en mere samfundsvidenskabelig workshop med Krakas Ida Nordin, der særligt havde fokus på rentens påvirkning på aktiemarkedet. Begge workshops var relevante og engagerende.

Afslutnings-talk ved cheføkonom Per Hansen

Kender man Nordnet, kender man sikkert også Per Hansen og hans podcast Hansen og Larsen, der løbende tager temperaturen på aktiemarkedet. Det var netop temaet for sidste oplæg, hvor eleverne blev introduceret til aktieanalytikernes verden og fik et indblik i, hvad der rører sig lige nu på aktiemarkederne. Hvis du er nysgerrig, kan du finde podcasten her.

Tak til Krakas Ida Nordin og til Nordnet (der stillede op uden reklame for egen platform, men blot med en opfordring om at komme i gang med at orientere sig) for spændende og relevante oplæg, og tak til Byens Hus for at lægge lokaler til. Og især tak til vores fantastiske elever. Der kom ca. 100 på tværs af Øregård og Ordrup, og de var spørgelystne, vidende, nysgerrige og engagerede.