Øregård Gymnasium

Klimaråd besøgte havmuslingefarm

Øregårds Klimaråd er taget med på en tur sammen med Aurehøj, Gladsaxe og Ordrup gymnasiers klimaudvalg til Skovshoved Havn, for at finde ud af, hvad man kan gøre i forhold til, hvilke faciliteter der er ved vandet i Øresund

14.11.2022
Af Christoffer Stiholt-Mill, ØG-Redaktionen

Da Gruppen af elever fra gymnasierne kommer, møder de fire entusiastiske mennesker, nemlig Elisabet og Knud fra Skovshoved Havhave og Karen og Lone fra Grøn Guide Gentofte.

Klimaudvalget havde forberedt det spørgsmål, som alle gik og ventede på at få svar på, nmelig: Hvordan er klimasituationen og hele FN’s verdens mål nr. 14?

“Det er ganske enkelt det går ikke så godt” fortæller Elisabeth.

Det er desværre sådan, at 90% af alle fiskearter er lige på randen af overfiskeri- og mange af de rev, som mange småfisk lever i, bliver ødelagt af trawlere og andre fiskeredskaber, når de bliver fanget. Selvom det er slemt nok, så bliver det værre, da verdenshavene er blevet forurenet med alt fra tungmetaller til store mængder plastik svarende til en ø, der er lidt større end Bornholm, fortæller Elisabeth.

Skovshoved Havhave Forening har heldigvis arbejdet på, hvordan man kan gøre noget ved havfourureningen, da de har lavet deres egen blåmuslingefarm. Den er tilknyttet en af broerne, der går ud i vandet fra den ydre mole samt langs den indre mole. I sig selv ser den ikke ud af noget særligt, men magien er det, der sker under havoverfladen, hvor blåmuslingerne renser vandet og gør vandet renere. En anden fordel ved blåmuslingerne er, at de vokser ganske kvit og frit.

Der er dog lidt mere arbejde tilknyttet blåmuslingefarmen, end som så da en af medlemmerne fra Skovshoved Havhave skal ned og ruske i rebet, der holder formen sammen for at undgå, at rebet ikke sætter sig fast.

“Det bliver godt at få blåmuslinger en gang efter jul, det tager nemlig 2 -2,5 år for en blåmusling at vokse til fuld størrelse” fortæller Knud.

Imens en del af holdet får fortalt en masse spændende om, hvordan hele Skovshoved Havhave fungerer, bliver en andel af gruppen undervist af Karen og Lone. De er biologer og fantastiske til at kunne spotte, forklare og give en almen forståelse af, hvordan man eventuelt kan håndtere forskellige typer tang i alt fra høstning til madlavning.

Mange tak for en god dag fra os i ØG´s klimaudvalg.