Øregård Gymnasium

Kalder alle førstegangsvælgere!

Villads og Hugo er førstegangsvælgere – læs med her, hvor de tænker over stort og småt i forbindelse med KV21

15.11.2021
Villads og Hugo, ØG-Red

Foto: Arkiv: Villads Blom Rossel er forfatteren af denne artikel. Her ses han tidligere på året, da han var introvært. 

 

Nu vil vi skifte fra sidste uges årsbal til noget helt andet for på tirsdag d. 16/11, er der nemlig kommunalvalg over hele landet.

Du har nok bemærket det, siden gader og stræder er fyldt med valgplakater fra diverse partier og kandidater. Det er sådan, at Hugo og jeg (Villads) fra ØG-redaktionen skal ned og sætte vores kryds for første gang her på tirsdag, og vi er selv begge lidt i tvivl om, hvor vi skal sætte vores kryds, og har mange overvejelser omkring, hvordan det hele foregår. Så derfor har vi lavet en guide til jer førstegangsvælgere med gode overvejelser man kan gøre sig, samt lidt mere praktiskt info omkring valget.

Til at starte med kan vi præsentere os selv: Vi hedder Hugo og Villads, og vi er begge 18 år og går i 3.g på Øregård. Vi skal sætte kryds på valgsedlen for første gang, og nu hvor vi er med i ØG- Redaktionen tænkte vi, at det var på sin plads, at vi kunne sætte ord på de overvejelser, vi har gjort os op til valget, samt dele nogle af de gode råd, vi fik fra kommunens lokalpolitikere, da vi interviewede dem i forbindelse med, at de var til debat på ØG!

Hvilke overvejelser kan man gøre sig som førstegangsvælger?

Det første man kan gøre er at snakke med sine forældre omkring, hvilke overvejelser de gjorde sig, inden de skulle vælge første gang. Det har Hugo og jeg ihvertfald gjort. Her kan man måske få en mere nuanceret snak omkring valget, end man kan med vennerne. Med det sagt så kan man også søge til sine bedstevenner og tage en snak om, hvilke mærkesager man selv går ind for og hvad de går ind for, det er vigtig at få et så bredt syn på de forskellige kandidaters mærkesager som muligt, så du er helt sikker på dit endelige valg. Sidst men ikke mindst, kan du tage en kandidat test på alttinget.dk og finde ud af hvem du passer bedst med.

Husk valgkortet

For at kunne stemme til kommunalvalget skal man have fyldt 18 år før eller senest på dagen d. 16 november. Indenda bør man som stemmeberettigede 18-årig have fået et valgkort i posten – og en udgave af grundloven. Valgkortet skal man tage med på valgdagen samt legitimation. Derefter får man en stemmeseddel, hvortil man i stemmeboksen sætter ét kryds ud for enten et parti eller en kandidat. Det er dog vigtigt man kun sætter ét kryds – ellers er din stemme ugyldig.

​Skulle man være i tvivl om andet angående kommunalvalget på tirsdag, så kan man læse om de praktiske informationer såsom, hvilke valgsteder der er i Gentofte og hvor de er placeret på linket nederst i artiklen. Hvis man dog bor i en anden kommune end Gentofte, er der ligeledes samme praktiske informationer på din kommunes hjemmeside.

https://www.gentofte.dk/det-lokale-demokrati/valg/praktisk-om-valg/#Hvor-ligger-valgstederne-i-Gentofte-Kommune-

Vi håber, denne lille artikel har givet jer et indblik i, hvordan kommunalvalget 2021 kommer til at foregå og at I kommer ud og stemmer! Godt valg, hilsen Hugo og Villads.

P.S. Du kan følge os på Instagram, når vi sender live om første gang, vi skal stemme den 16.11.21