Øregård Gymnasium

Hellerup møder Gellerup

Øregård Gymnasiums ambassadørudvalg var onsdag d. 4. maj i Gellerup i Århus for at skabe et brobygningsprojekt mellem Øregård og Unge4Unge. Formålet med dagen var at møde hinanden ansigt til ansigt og den vej forsøge at nedbryde nogen af de fordomme, som kan forekomme, når man kommer fra områder, der kan karakteriseres som diametrale modsætninger (på etnicitet, indkomst, formue, levealder, arbejdsløshed etc). Forskelle på trods er vi i bund og grund alle sammen en flok unge, der bare gerne vil have det sjovt. En flok unge der ses med venner, tager på shoppetur (uanset om det er i City Vest eller Fisketorvet), tager ud at spise, spiller fodbold eller slapper af på sofaen og ser TikTok. 

05.05.2022
Ella Heiberg

Kl. 08:10 onsdag morgen mødtes vi otte halvtrætte elever med Kristoffer Horn på Hovedbanegården. Herfra tog vi sammen først flix-bussen til Århus, og derfra videre med bybus til Gellerup. Her blev vi mødt af Jane Grønnebæk fra Århus Kommune og Khaled fra Unge4Unge. Khaled (eller Kenneth, som en af de glade ØG-elever først troede han hed) var en mand fyldt med overraskelser. Han kendte Gellerup ud og ind, var troende muslim, en cirkus-atlet med en passion og dygtighed, der overraskende nok fik hans 2 meter høje krop til at se underligt let ud i trapetzen og han var en humørbombe, der bestemt fik spørgsmål og smil til at hænge en smule lettere.

Vi blev først ført ind en restaurant i et baglokale i Bazar Vest, der – på trods af fremmede lugte af kraftige varme krydderier – viste sig at være et fantastisk sted. Khaled – og de andre søde og imødekommende unge – viste os, hvordan man spiser den lækre arabiske mad med fingre og fladbrød, og vi faldt hurtigt i snak med dem om deres liv og arbejde i Unge4Ung.

Næste stop var Fredens Moské, hvor vi med spænding i maven fik lov at overvære en bøn, efterfulgt af en spændende snak med en Imam, der glædeligt svarede på vores spørgsmål. Derefter skulle vi besøge Cirkus Tværs, hvilket også var en stor oplevelse. Udover vi selv blev tvunget til at lege “sur og glad kat” og agere akrobater i grænseoverskridende positioner, fik vi også mulighed for at høre om det spændende projekt. Cirkus tværs er nemlig et frivilligt fritidstilbud for unge fra 2. klasse og op til i midt 20’erne. Her kan de unge få betalt udgiften til at gå på fritidshjem, hvis de dygtiggør sig. Derudover er det også en kriminalitetsforbyggende integrationsprojekt, der giver de unge en mulighed for at gå op i noget, der kan få dem væk fra gaderne.

Dagen fortsatte med en gåtur, hvor vi blandt andet mødte Khaleds bedstemor og så hans blok, før vi sluttede på Gellerup Museum (en lejlighed, der viser en typisk families daglige rammer i en boligblok). Vi spiste aftensmad sammen på restaurant Zafran – pigerne fra Unge4Unges absolutte yndlingsrestaurant – og Khaled gav 2 elever et lift derned i sin hvide, tunede Skoda,

På Restaurant Zafran fik vi virkelig mulighed for at tale med de unge fra Gellerup. Vi diskuterede fordomme, levestandarder, uddannelsesmuligheder og musiksmag, og samtalerne viste, at vi måske egentligt ikke er så forskellige når alt kommer til alt. Det var enormt befriende at få nedbrudt fordomme og finde ud af, at vi måske slet ikke er så forskellige alligevel.

 

Vi afsluttede med at høre om Unge4Unge projektet og det frivillige arbejde, som de unge lægger i at give børnene i Gellerup en bedre hverdag og fremtid. De arrangerer aktiviteter et par gange om måneden og indtager dermed rollen som en beskyttende søster eller bror for familier, som ellers ikke selv har råd til fritidsaktiviteter.

Nu sidder vi i toget på vej hjem, og mine tanker får frit løb. Jeg synes det har været en helt enorm oplevelse. Nu har jeg fået ansigt på  nogle af de mennesker, som alt for oftest nævnes som tal og statistikker i medierne. Khaled, Sara og de mange andre fra Unge4Unge fik på bedste vis vist os, at vi i virkeligheden har mange af de samme interesser, værdier og mål. Men jeg har især oplevet deres enorme gæstfrihed og den stolthed, de har for deres område og baggrund. Og måske fik vi alle brudt med vores fordomme om hinanden.