Øregård Gymnasium

DrugRebels indviede os i en stofmisbrugers barske virkelighed

Hash var min eneste og bedste ven,” lyder det fra eksmisbruger, Anton Bergmann

29.11.2022
Af Mejse Bjørg Knak Nygaard , ØG-Redaktionen

Foto: Drug Rebels repræsentanterne: Nicoline til højre, læge Anton, midten, eksmisbruger og Nina, venstre, veninde til eksmisbruger.

Blandt unge under 25 år er udbredelsen af de illegale stoffer størst. 41 pct. har prøvet hash, og 11 pct. har prøvet andre illegale stoffer end hash.  – sådan beretter en rapport fra Sundhedsstyrelsen om den danske narkotikasituation, 2017.

Klokken er 08.05. og tirsdagens ugentlige morgenmoduler er for 1.G blevet erstattet af et oplæg fra Drug Rebels.

Gennem dørene til den murstensbyggede gymnastiksal strømmer en tredjedel af Øregårds ca. 800 elever ind. ”Hvor er det koldt” lyder det fra en pige lidt til venstre, akkompagneret af et ”prøv lige at mærke mine hænder, de er iskolde”.

Himlen bag vinduesruderne er malet i grå toner – i nuancer fra bål røg til mørk beton. November-luftens skarpe aroma er præget af natteregn. Den lave temperatur har ført blodet op i kinderne på de halstørklædebærende elever. Selv sidder jeg klar på 3. stolerække med min rouge-noir-røde notesblok i skødet og en kuglepen, som jeg har lånt af min sidemand, i hånden.

Drug Rebels

Nonprofitorganisation, Drug Rebels, har en vision om at inspirere og informere landets unge mennesker om konsekvenserne ved at indtage af stoffer, så de træffer fornuftige valg, når de står overfor rusmidler i det virkelige liv. Siden 2009 har de engagerede frivillige besøgt over 150.000 elever på tværs af Danmark.

I en gruppe på fem vidt forskellige fremtoninger står repræsentanterne fra Drug Rebels iklædt identiske sorte hoodies med skriften ”Drug Rebels” påtrykt i fede gule bogstaver og kl. 08.10 gøres der signal til at alle skal finde sig til rette.

Konferencier, Nina Thomsen. Læge, Nicoline Løkken og eksmisbruger, Anton Bergmann, som er morgenens sceneteam, fortæller en efter en deres historier. For mange af os unge mennesker – resultaterne af et mondænt forstadskvarter fyldt af filippinske barnepiger, villaer med stuklofter og to-go cafe latter – har stofmisbrug indforstået været noget som foregik under facaden. Bag lukkede døre og med gardinerne trukket for. Alligevel giver den realistiske og åbne tone, der præger talernes stemmer indtryk af, at de godt ved hvordan det føles at være 16 år og bare gerne ville være en del af fællesskabet, hvilket får publikum til at spidse ører.

Begreber som alkohol, amfetamin og afhængighed bliver slynget sammen med udtryk som gruppepres, nysgerrighed og stikkeri. Dopamin, euforiserende stoffer og hash koges sammen og krydres af hjemløshed, grænser og nattelivet.

Besøget har gjort stort indtryk på alle os fra 1.G. Stoffer er gået fra en skjult nysgerrighed i underbevidstheden til at høre i samme kategori som blåskimmelost og 7 mandagsmodul. Den boks i hjernen, hvor der står ”Nej Tak”.3d

Du kan læse mere om DrugRebels arbejde her.