
En hverdag med faglighed, fællesskab og dannelse på Øregård Gymnasium
Når man træder ind på ØG, mødes man med det samme af en helt særlig energi. Her handler det ikke kun om at gå til timer, bestå eksamener eller få topkarakterer. Det handler om noget større, og det er det, vi på ØG refererer til som faglighed, fællesskab og dannelse. Disse 3 kerneværdier former alt, hvad vi gør her på ØG og er ikke bare flotte ord på papiret. De spiller sammen og danner det fundament, som eleverne vokser på hver eneste dag.
Faglighed handler ikke blot om viden, men om kritisk tænkning, forståelse og ansvar. Som elev lærer du ikke blot om verdenen, men også om hvordan du skal leve i den, og du mødes hver dag af entusiastiske lærere, der brænder for at lære dig om alt den viden, verden har at byde på.
Jonas Lakjer, som er sproglærer på ØG, siger:
”Faglighed er for mig evnen til at tænke selvstændigt og kritisk vurdere, de informationer og vurderinger man præsenteres for i timerne. Vi skal træne eleverne til konstant at udfordre det, vi får dem til at læse, og i høj grad også vores udlægninger af de pointer, der forekommer i forløbsmaterialerne. Evnen til kritisk selvrefleksion og tænkning har aldrig været vigtigere end nu”.
På Øregård går vi også op i en varierende og afvekslende undervisning. Ifølge Jonas er det noget af det vi er gode til her på skolen:
”Noget af det, vi kan på ØG, er at lave forskellige projekter og undervisning uden for klasserummet. Det kan hermed være med at give noget mere end blot klasserumsgennemgange”.
Men faglighed står sjældent alene, og det er derfor, vi på ØG også vægter fællesskabet utroligt højt. Det vibrer overalt: Et venligt smil fra en klassekammerat, en uventet highfive efter en hård fremlæggelse eller tilfældige samtaler i kantinen mellem modulerne. Disse er alle små ting, der styrker fællesskabet og følelsen af at være en del af noget større. Hvis du spørger Mads fra 1. g mener han også, at ØG-fællesskabet er noget helt særligt:
”Stemningen er altid god, når man kommer i skole – og det følger også med udenfor skoletiden. Jeg synes, at ØG er vildt gode til at lave en masse fede arrangementer udenfor skolen til at styrke fællesskabet. Især festerne og cafeerne er altid megasjove”.
Lea, som er elev i 2.g, udtrykker hendes oplevelse af ØG-fællesskabet således: ”Hvis jeg skulle beskrive fællesskabet på ØG med 3 ord, ville det være sjovt, livligt og smilende!”
Hun udtrykker også, den betydelige påvirkning et godt klassefællesskab kan have på ens skolelyst: ”Det motiverer en ekstremt meget til at komme i skole hver dag, når man ved, at man skal være omgivet af så mange rare mennesker”.
Det er netop i et fællesskab som dette, dannelse tager form. Når elever mødes og omgås med hinanden hver dag, åbner det for nye perspektiver og muligheder. Man lærer at være nysgerrig, empatisk og forstående, hvilket alle er egenskaber, der er essentielle for vores udvikling som mennesker. Dannelse på Øregård handler derfor ikke kun om faglig viden, men om at udvikle sig og blive et ansvarligt og engageret menneske som del af et større fællesskab.
Pia Nyring, rektor på ØG, udtaler sig således om dannelse her på stedet: ”Dannelse for mig betyder, at man respekterer hinanden i fællesskabet, behandler andre ordentligt og sikrer, at alle har en plads i det forpligtende fællesskab”.
Pia understreger også vigtigheden af dannelse hos eleverne: ”Dannelse betyder rigtig meget for fællesskabet på ØG, og det er også noget, man kan tage med sig, når man fortsætter ud i uddannelsessystemet og arbejdslivet. Dannelse har helt generelt en stor betydning for ens rolle i samfundet, og det er derfor, vi på ØG sætter så meget fokus på det”.
Sammen skaber faglighed, fællesskab og dannelse en helhedsoplevelse, som fylder hvert et hjørne af Øregård Gymnasium. En helhedsoplevelse vi her på skolen år efter år stræber efter at forbedre for at skabe det bedst mulige rum for vores elever. Faglighed, fællesskab og dannelse er 3 værdier, der spiller sammen på en helt unik måde og danner grundlag for et højt fagligt niveau, et stærkt fællesskab og en menneskelig udvikling, der rækker langt ud over klasselokalet.