mobilemenuBurgerFacebookFacebookInstagramInstagramSnapchatSnapchatLinkedinLinkedin

Yngste svømmer til EM: Elitesport har givet mig nerver af stål

03-03-2020

Clara Rybak-Andersen er på trods af sine blot 16 år ikke i tvivl om sin identitet som elitesportsudøver - så når man spørger hende, hvem hun er, kommer det meget prompte fra hende, at ”jeg er svømmer – jeg har svømmet hele livet.”

Navn: Clara Rybak-Andersen
Alder: 16 år
Sportsgren: Elitesvømmer
Gymnasium: Clara er Team Danmark-elev og går på Science-linjen på Øregård Gymnasium, hvor hun går i 1.g
Bopæl: Charlottenlund

Fortalt til Mathilde Louise Stenild Brejner
Fotograferet af Nicolai Hallager samt private fotos.


Clara Rybak-Andersen er på trods af sine blot 16 år ikke i tvivl om sin identitet som elitesportsudøver - så når man spørger hende, hvem hun er, kommer det meget prompte fra hende, at ”jeg er svømmer – jeg har svømmet hele livet.”

Oprindeligt var det Claras forældre, som fik hende i gang med at svømme, men med alderen er interessen bare tiltaget og tiltaget i takt med, at det gået op for Clara, at hun virkelig har et unikt talent inden for svømmesporten.

Heldigvis er Clara ikke alene med sin passion for svømmesporten, for hjemme hos Clara har hele familien fokus på svømning. Claras søskende svømmer også på elitesportsnivea, så hun deler sin passion.

Vejen ind i elitesporten
For fem år siden vandt Clara Danmarksmesterskaberne for årgangssvømmere, og det var i den forbindelse, at startskuddet gik til at begynde at svømme på elitesportsniveau.

Det sidste halve år har været rigtig vildt for Clara, som først var med til EM for juniorer i Rusland, derpå var hun på en længere træningslejr i Rom og til sidst deltog hun i VM for juniorer i Ungarn.

”Det var en virkelig fed oplevelse at være med til VM for juniorer, fordi så mange af verdens lande var repræsenteret. Det var en meget speciel følelse, at det hele var så stort – og så fik jeg også lov til at gå indmarch rundt om bassinet med Dannebro. Det var virkelig stort og meget fedt,” siger Clara Rybak-Andersen.

Året har også budt på andre landvindinger for Clara, som har svømmet sit første EM seniormesterskab i Glasgow på trods af, at hun fortsat er junior. Hun fortæller, at det var en stor oplevelse at være med og se, hvordan det foregår på seniorniveau.

”Alle de erfarne og ældre landsholdsvømmere tog rigtig godt imod mig, så jeg følte, at jeg var en del af holdet, selvom jeg var den yngste deltager,” siger Clara.

Clara fortæller også om, at det var ret vildt for hende at tale med journalisterne umiddelbart efter, at hun havde svømmet.

”Jeg kom bare lige op af bassinet, gik 50 meter, og så blev jeg interviewet af en journalist fra TV2 som sendste live-tv fra stævnet,” siger Clara, som havde været lidt nervøs for scenariet forud, men erfarede at svarene kom meget naturligt, fordi det handlede om svømmesport.

Claras yndlingsdisciplin er brystsvømning, men placerede sig alligevel bedre i 200 meter medley, hvad der faktisk kom som en overraskelse for Clara, som havde trænet sin brystsvømning mere intensivt hjemme i Kildeskovshallen. Claras første EM for seniorer endte med, at Clara blev nummer 10 i 200 meter medley.

Noget af det, der motiverer Clara ved hendes sportsgren er, når hun kan se, at hun løbende udvikler sig – det får hende til at tænke på, om hun kan blive endnu bedre. Oplevelserne, de gode venner, træningslejrene med svømmeholdet og den personlige udvikling, som svømmesporten hele tiden giver Clara, er alt sammen faktorer, der til sammen betyder, at Clara finder glæde ved at dyrke elitesport.

Svømning og skole danner en helhed
Clara er enormt glad for sin sportsgren, men hun ved på nuværende tidspunkt ikke, om hun vil holde fast i den resten af sit liv.

”Jeg går meget op i min svømning, men jeg går også meget op i min skole – og jeg føler, at det er meget vigtigt at finde den der rette balance mellem svømning og skolen,” siger Clara.

Clara valgte at gå på Øregård Gymnasium af flere grunde. Først og fremmest så syntes hun, at Team Danmark-ordningen virkede rigtig god på stedet og derudover, så var skolen med sin placering i Hellerup tæt på hjemmet i Charlottenlund og træningsfaciliteterne i Kildeskovshallen i Gentofte.

”Det virkede som om, at der var meget erfaring med at håndtere Team Danmark-elever på Øregård Gymnasium – og så var der også mange fra mit svømmehold, som gik der. Derfor føltes det meget oplagt at starte her,” siger Clara.

Clara har valgt at tage sin gymnasieuddannelse på fire år, så hun har fået udskudt nogle af sine fag til det sidste år.

”At jeg kan få godskrevet fravær eller udskyde afleveringer, er rigtig vigtigt for mig, for jeg er jo meget ofte væk i en hel uge ad gangen for at deltage i en træningslejr eller et svømmestævne,” siger Clara, som også er glad for, at skolen har oprettet en ny science-linje.

Clara fortæller, at hendes Team Danmark-koordinator på Øregård Gymnasium hjælper hende, hvis hun har brug for at få udskudt en aflevering, og det er rigtig rart med den støtte, mener Clara.

Clara har en eftermiddag om ugen, hvor hun har fri, men den bruger hun typisk på at få lavet lektier. Derfor betoner Clara, at hun er glad for, at hun er så heldig, at hun hygger sig rigtig godt med sine venner, imens hun er i skole.

”Selvfølgelig er det mega fedt, når jeg kan nå at lave noget med mine gymnasievenner efter skole, men jeg har også nogle virkelig gode venner i svømmeklubben, så derfor er det også rigtig rart at komme derover og se dem efter skole,” siger Clara.

De fleste af mine venner dyrker sport og det hænger nok sammen med, at vi har noget til fælles, som vi kan relatere til. Alligevel er Clara glad for, at det ikke er alle i hendes klasse, som dyrker elitesport og hele tiden tænker i de baner.

”Jeg synes, at det fungerer virkelig godt, at det er halvt- halvt med Team Danmark-elever og elever, som ikke dyrker elitesport ude i klasserne, siger Clara.

Gode kompetencer fra elitesporten
Clara tænker ofte over, hvad hun måske vil være eller arbejde med senere, men hun ved det ikke endnu.

”Fra min sport tager jeg om alle omstændigheder nogle gode kompetencer med mig så som, at jeg gerne vil gøre mit bedste hver dag, jeg er meget disciplineret, og jeg går op i det, jeg laver. Derudover vil jeg gerne forbedre mig hele tiden. Jeg tror, at jeg er blevet mere ansvarsfuld og målrettet af at være elitesvømmer,” siger Clara.


Hun nævner også, at hun er blevet bedre til at håndtere mentalt pres. Jeg bliver eksempelvis meget nervøs lige inden, jeg skal svømme til et stort stævne, men jeg er blevet meget bedre til at styre nerverne – og de kompetencer synes jeg også, jeg kan bruge i skolen. Jeg er eksempelvis blevet bedre til at gå til eksamen og til at håndtere prøver, fortæller Clara.

”Jeg tror, der er mange, som synes, at det er imponerende, at os Team Danmark-elever kan nå at få lavet lektier samtidig med, at vi også passer vores træning, men det er ikke noget, vi taler så meget om. Jeg tror, at jeg vælger at lade være med at tale så meget om svømning, når jeg er i skole – det gemmer jeg til, jeg kommer ned i svømmeklubben. Jeg synes, det er rart, at det er adskilt, så man får noget fra begge verdener,” siger Clara.

Clara har valgt at gå på Science-linjen på Øregård Gymnasium, fordi hun ved, at den åbner mange døre til videregående uddannelser efter gymnasiet.

Claras hverdag
Hvis jeg skal til morgentræning står jeg op kl. 05.00, spiser morgenmad og gør mig klar.
Min mor eller far kører mig til svømmehallen og så træner jeg fra kl. 06.00-7.30
Jeg tager i skole kl. 8.00
Skolen slutter mellem kl. 13-15
Træning starter kl. 16
Aftensmad
Lektier
Godnat