mobilemenuBurgerFacebookFacebookInstagramInstagramSnapchatSnapchatLinkedinLinkedin
Sebastian Fabrin elsker fodbold, men han vil også være god i skolen og have det godt med vennerne og...
Sebastian Fabrin elsker fodbold, men han vil også være god i skolen og have det godt med vennerne og kæresten. Det stiller krav til kommunikationsevnerne, når den svære balance skal opretholdes.

Sebastian spillede i FCK: ”Balancen mellem skole og fodbold skal gå op”

28-01-2020

Sebastian Hald Fabrin går på Øregård Gymnasium, hvor han er Team Danmarkelev. Hver dag arbejder han på den svære balance mellem et professionelt liv som fodboldspiller og at være en engageret gymnasieelev

Fakta:
Navn: Sebastian Peter Hald Fabrin, 19 år, Global Studies, Team Danmark-elev, 3.g.
Sport: Fodboldspiller i HIK
Bopæl: Sebastian bor i Hellerup

Fortalt til Mathilde Louise Stenild Brejner
Fotograferet af Nicolai Hallager samt private fotos.


Sebastians rejse ind i fodboldverdenen begyndte, da han var ni år gammel. I fodboldverdenen er den debutalder dog relativ sen, fortæller Sebastian og uddyber ved at forklare, at fodboldspillere i almindelighed starter deres fodboldkarriere, når de blot er fire- fem år gamle.

”Jeg startede med at spille i HIK, som ikke ligger så langt her fra Øregård Gymnasium. Der spillede jeg indtil, jeg var 14 år, men som 12-årig blev jeg inviteret ind til FCKs School of Excellence-afdeling for at deltage i fire prøvetræninger. Efter prøvetræningen fik jeg at vide, at jeg ikke var god nok, men at jeg havde et naturtalent, så jeg skulle blive ved med at spille og måske ville jeg komme ind på et senere tidspunkt. Jeg ville rigtig gerne spille i FCK, men med hensyn til modenshed, var jeg ikke klar til skiftet, så den feedback var jeg glad for på det tidspunkt," siger Sebastian.

Drømmen om U15 i FCK
Bagefter spillede jeg videre og gjorde det godt i HIK, hvor jeg var anfører i stort set hele den tid, jeg var der. En sommerdag i 2014 ringede de fra FCK, fordi de skulle bruge en forsvarsspiller til en turnering. Her gjorde jeg det så godt, at jeg efterfølgende blev inviteret med til en prøvetræning igen og et par måneder efter, kom jeg ind på U15-holdet. Det var kæmpestort – og jeg var selvfølgelig vildt stolt. Den tid husker jeg stadigvæk som en af de bedste år i min fodboldkarriere.

Det med at bære FCK-logoet og være en del af den klub, havde været en drøm siden jeg var lille. Jeg var dybt tiltrukket af det professionelle miljø og det var vildt at spille sammen med nogle af Danmarks bedste fodboldspillere. Mange af dem, jeg spillede på U15-hold med, er senere blevet solgt for millionbeløb. På holdet var der nogle rigtig gode drenge, som jeg stadig er venner med den dag i dag, fortæller Sebastian.

Han husker tiden på U15-holdet som ”meget udviklende og bekymringsfrit” og som en tid, hvor der var god balance mellem skole og fodbold.

Jeg flyttede til Stockholm med min familie i 2015. Min far havde takket ja til et job - og det var hele tiden meningen, at hele familien skulle med. Det betød, at jeg fra jeg var 15 år til jeg var 17 år, boede i Stockholm, gik på international skole og spillede fodbold i nogle af de bedste klubber i Sverige.

Krav til engagement og træningstimer
Jeg bibeholdte kontakten med FCK i de år, hvor vi var i Stockholm, så da vi flyttede hjem igen i 2017, startede jeg på FCKs U19-hold. Det var på samme tid, at jeg også startede på Øregård Gymnasium, fortæller Sebastian.

"At spille på U19 i FCK kræver stort engagement og mange træningstimer og så kommer kampene oveni. Så de følgende to år, brugte jeg størstedelen af min tid på fodbold og gymnasiet."

Sebastian kan huske, at sammenlignet med U15, hvor der stadig var mulighed for at udvikle sig og lære, var tiden på U19 langt mere alvorlig, tidskrævende og hård. Konkurrencen mellem spillerne blev selvsagt også langt hårdere, eftersom vi nærmere os seniorniveau.


I takt med at kravene fra FCK steg og opgaverne i gymnasiet tog til, oplevede Sebastian, at han konstant skulle holde en stram struktur i sin hverdag, således at hans fravær fra skolen ikke gik ud over afleveringer og gymnsielivet i det hele taget.


”Jeg ville gerne gøre det godt både i gymnasiet og i FCK, men det var til tider en udfordring at få kabalen til at gå op. Jeg prioriterer skolen, men samtidig måtte jeg acceptere, at fravær grundet træning, kampe og transporttid var uundgåeligt," siger Sebastian.

Jeg har altid godt kunne lide at gå i skole og jeg ønsker ikke at gå på kompromis med mine egne ambitioner, selvom jeg spiller fodbold på højt plan. Det er selvfølgelig hårdt, for jeg kommer ofte sent hjem - og så kræver det enormt meget disciplin at få hevet sig selv op og få lavet den aflevering efter en lang dag.

God støtte som Team Danmark-elev
Når valget faldt på Øregård Gymnasium, hang det i høj grad sammen med den gode kommunikation med Team Danmark-koordinatorerne på stedet. Særligt fremhæver Sebastian den støtte og opbakning han har mødt fra koordinatorerne og sine lærere. Den opbakning har i den grad været medvirkende til at opretholde den svære balance mellem elitesport og gymnsieliv. Han kunne blandt andet få ekstraundervisning eller få udskudt opgaver, hvad der alt sammen var med til at bidrage til at opretholde den svære balance mellem elitesport og gymnasieliv.

”Team Danmark-koordinatorerne på Øregård Gymnasium var meget interesserede i, hvordan det gik med mig. Om jeg var i trivsel. Om jeg var glad.” siger Sebastian, som oplevede det som rart, at der var nogle mennesker på skolen, som han kunne komme til, hvis han havde spørgsmål eller brug for støtte," siger Sebastian.

Nu, hvor jeg går i 3.g, er det ikke så ofte, at jeg bruger koordinatorerne, som da jeg startede på Øregård Gymnasium. Med årene har jeg fået nogle rutiner omkring det at gå i skole, så nu ved jeg efterhånden, hvad jeg helt præcist skal gøre, hvis jeg skal have succes i fodbold og i gymnasiet.

”Jeg oplever, at fodbold er det, der giver mig disciplinen. Hvis jeg ikke havde haft sporten, ville jeg måske have været mere doven, men fodbold har tvunget mig til at skulle arbejde hurtigere og hårdere,” siger Sebastian.

Fodbold har nok også gjort mig perfektionistisk og fokuseret på, at jeg gerne vil gøre det godt i andre aspekter af mit liv. Ligegyldigt, hvilken situation jeg befinder mig i, så kan jeg ikke lide, hvis jeg ikke gør mit bedste. Jeg kan ikke lide at sidde i klassen og føle, at jeg ikke er forberedt. Jeg vil gerne være på forkant.

"Der har været perioder, hvor jeg har følt, at mit liv har været for ensporet og at skole og fodbold har fyldt for meget, men jeg har virkelig mest af alt været glad for det liv, jeg har haft i de år, jeg har gået her," siger Sebastian.

Social uden at være beruset
Sebastian fortæller, at det har været godt for ham at opdage på et tidligt tidspunkt i livet, at man godt kan have det sjovt til fester og sociale arrangementer uden, at man nødvendigvis behøver at være beruset.

”Jeg har oftest ikke kunne drikke mig fuld, når vi mødes til fester, men bare det at få en enkelt øl og være med giver mig et boost. Mine venner er gode til at få mig til at tænke på noget andet end fodbold, og jeg synes, at det er rart, at de ikke behandler mig som en elitesportsudøver. Det er rart, når de stikker mig en øl og hiver mig lidt ud af fodboldboblen," siger han.

Sebastian fortæller, at størstedelen af hans venner ikke dyrker elitesport – og uden, at det egentlig er noget, han har tænkt så meget over, så tror han, at det hænger sammen med, at han nyder at få input fra andre, der lever liv, som ikke nødvendigvis ligner hans. Blandt hans venner har han aldrig oplevet, at der har manglet forståelse for hans situation, fortæller han.

Den samme synes Sebastians kæreste. Han fortæller, at hun er cool og altid har haft forståelse for, at han skal bruge meget tid på fodbold. "Min kæreste går heldigvis også meget op i skolen, så derfor kan vi støtte hinanden i, at vi får læst," fortæller Sebastian om sin kæreste, som også går på Øregård Gymnasium.

"Min kæreste giver mig energi og gør mig glad og det er fedt at se frem til at være sammen med hende efter træning eller kamp og omvendt er det fantastisk at have fodbold som den vildeste ventil i mit liv," siger Sebastian.

Tillid og samarbejde er nøglen til succes
Sebastian fremhæver vigtigheden af at tale med sine gymnasiekammerater om, hvad der sker i skolen, tale med lærerne om, hvad der foregår og søge støtte hos sin familie, når man arbejder på at holde balancen i feltet mellem elitesport og gymnasie.

”Der er nok nogle, der har fordomme om fodboldspillere i forhold til prioritering af skolearbejdet. Jeg har dog siden 1.g haft det sådan, at jeg skriver til mine lærere, hvis jeg vidste, at jeg ville misse en time eller manglede et aller andet. Jeg tror, at den dialog har været medvirkende til , at mine lærere har vist mig tillid. De ved, jeg er interesseret i at få en god studentereksamen. Det kommer ikke af sig selv", siger Sebastian.

Blandt andet fortæller Sebastian, at han i perioder har skulle "æde sig selv", som han siger, og gå på kompromis med ting, han egentlig havde meget lyst til, men simpelthen ikke kunne.

"Jeg har arbejdet hårdt og det har ikke altid været lige sjovt, men jeg ved, at den dag jeg står med huen, så har det været det hele værd," siger Sebastian.

Sebastians nuværende situation er, at han har skiftet til barndomsklubben HIK, hvor han spiller på seniorholdet. Han oplever, at han lige har lidt mere luft i HIK, hvilket har betydet, at han har mere overskud i hverdagen. Det er han glad for, fordi han gerne vil have lidt flere kræfter til skolearbejdet i 3. g nu, hvor de afsluttende eksaminer nærmer sig.

"Mit mål er, at jeg også i fremtiden kan vedligeholde både studier og fodbold, men det er for tidligt for mig at sige, hvad det hele ender med," siger Sebastian afsluttende.


Sebastians hverdag:
Vækkeuret ringer kl. 07.00
Skoledagen starter kl. 08.10
Skoledagen slutter kl. 15.15
Snack inden træning på hjemmeadressen
Træningen starter kl. 16.15
Træningen stopper kl. 19.15
Aftensmad med familien eller kæresten
Lektielæsning i én til to timer
Diverse
I seng ca. kl. 23.00

Vicerektor, Birgitte Hansen, siger følgende om Sebastian:
"Sebastian Fabrin har gået på Øregård Gymnasium siden august 2017, og forventes at bestå i juni 2020 med fantastiske karakterer, som vil placere ham blandt de allerbedste studerende på skolen."