mobilemenuBurgerFacebookFacebookInstagramInstagramSnapchatSnapchatLinkedinLinkedin
Foto: Anja Wolff. Der er plads til dem, der brænder for miljøet, elevdemokrati, hygge og sociale...
Foto: Anja Wolff. Der er plads til dem, der brænder for miljøet, elevdemokrati, hygge og sociale medier i ØG's mange og meget forskellige elevudvalg.

Har du styr på Øregårds udvalg?

01-12-2020

På Øregård Gymnasium har vi en håndfuld meget forskellige elevudvalg, men har du egentlig styr på, hvilke udvalg vi har her i huset?

Af Ella Louise Heiberg, medlem af elevredaktionen

Øregård er et gymnasium med mange forskellige udvalg smækfyldt med top engagerede og motiverede elever – der alle har til dét til fælles, at de brænder for skolen og fællesskabet.

Det store udvalg af mange gode elevudvalg kan derfor godt skabe forvirring for nye såvel som gamle elever, og det er her derfor mulighed for at læse mere om udvalgene og deres visioner.

Elevrådet
Elevrådet er skolens øverste led, med et godt og konstruktivt samarbejde med ledelsen, der er lydhør over for elevrådet ønsker og forslag. Elevrådet er som sådan ikke et udvalg, men mere et råd bestående af hhv. én repræsentant og én suppleant fra hver klasse. Derudover er der en formand, Stella Maymann-Holler 3p, en næstformand, Frederik Granhøj Juul Hansen 2t, og en årgangsrepræsentant fra hver årgang. Elevrådet mødes månedligt for at diskutere aktuelle udfordringer og i tidens ånd er corona sat på dagsordenen. Elevrådet har for øje at skabe retningslinjer og sørge for at disse videreformidles på en sådan måde at de overholdes og forstås, så vi i fællesskab kan gøre vores for at bekæmpe smittespredning.

Derudover er der i overensstemmelse med den nye lovgivning som regulerer rygning i skoletiden udarbejdet løsninger såsom skodtjans og andre konsekvenser, for elever der ikke kan overholde dette, som meddeles over skolens højtalere.

I starten af hvert år vælges medlemmerne af elevrådet, som er en demokratisk proces, hvor kandidaterne afholder valgtale og derefter er der anonym kasseafstemning. Når alle klasserne har valgt en repræsentant og en suppleant, er elevrådet dannet.

Næstformand Frederik Granhøj Juul Hansen siger følgende om elevrådet: “Samarbejdet mellem skole og elev er altafgørende for trivslen på skolen. Derfor er det vigtigt, at elevernes mening bliver taget med i de beslutningsprocesser som foregår på skolen - Det er netop denne process, som foregår gennem elevrådet. Udvælgelsen af elevrådets repræsentanter foregår demokratisk med repræsentanter fra hver enkelte klasse.”

ØG-Ambassadørene
ØG-Ambassadør Udvalget er skolens ansigt udadtil og er et udvalg med afgørende betydning for skolen. Udvalget er ikke dem, der råber højest, men arbejder bag kulisserne og får ting til at ske. Alle ØG-elever har helt sikkert mødt en ambassadør, da det bl.a. er dem der arrangerer besøgsdage, orienteringsaften og repræsenterer Øregård på uddannelsesmesser og folkeskoler. Her står ambassadørerne altså for at afkræfte fordomme om skolen og få 9. klasserne til at vælge Øregård

Man får altså indflydelse på skolen og muligheden for at møde nye mennesker.

ØG-Redaktionen
Redaktionen på Øregård er skolens nyhedsformidlere. Udvalget har ansvaret for de sociale medier, hvor der dagligt opdateres med alt fra relevante nyheder og vigtig information til stemningsfulde hverdagsbilleder, som skaber fællesskab og god stemning. Medlemmerne i redaktionen sørger for at holde sig konstant opdaterede gennem kommunikation med ledelsen og på tværs af udvalgene og med hjælp fra udvalgets dygtige ansvarshavende redaktør, der er uddannet inden for kommunikation og journalistik. Redaktionens vigtigste opgave er at holde alle elever opdaterede om relevante begivenheder, hvilket gøres gennem interessante opslag, hyggelige story’s og dybdegående artikler på Øregårds hjemmeside. På hjemmesiden skriver udvalget desuden spændende artikler om særlige elever (ØG-Stories, red.) og aktuelle begivenheder. Derudover har redaktionen et ønske om at skabe rum for mere tabubelagte emner og anderledes historier, som lader eleverne vide, at Øregård er et trygt sted, hvor ingen står alene med det, de går igennem.

ØG-Ligaen
ØG-liga er udvalget, der arrangerer skolens prestigefulde Øregård-liga - en fodboldturnering. Udvalget er primært for de fodboldinteresserede drenge såvel som piger, men selvom udvalget er overrepræsenteret af drenge fortæller Helene Christine Sværke-Nygaard fra 3w, at “ØG-Ligaen er et super fedt udvalg at være med i, da man er en del af et kæmpe fællesskab. Man får snakket med spillerne til de forskellige kampe, og dermed får man et kendskab til mange forskellige elever på skolen.”

ØG-ligaen står primært for at planlægge de forskellige fodboldkampe, som der skal spilles på Øregård. De sørger derudover også for at opdatere kampene og informationer til eleverne gennem de sociale medier, hvor de ligeledes har deres egen instagram @oregard.ligaen. Derfor er der også et klart fællesskab omkring ØG-Ligaen på de sociale medier og noget der i høj grad samler klasserne - da hver klasse har mulighed for at stille op. For hvis man ikke spiller på banen, er traditionen at man som klasse dukker op og støtter op om sin klasse og bidrager til den gode stemning - det behøver man ikke være synderligt fodboldinteresseret for.

Introudvalget
Introudvalget er de nye 1.g’eres mentorer ind i gymnasielivet. Skoleåret starter hvert år med et brag af en introuge- arrangeret af Introudvalget. I måneder forbereder de dygtige og engagerede elever de sjoveste lege og bonding øvelser så de nye elever får den bedst mulige start. “I Introudvalget har vi til opgave at tage imod de nye 1’g elever”, siger Anna-Chanell Wallin, 2.y, som i år har været med til at velkomme eleverne, og fortsætter: “Vi planlægger, og er med til, forskellige aktiviteter der sørger for, at eleverne får en fed start og en god mulighed for at lære skolen og ikke mindst hinanden godt at kende”. Det er altså udvalgets vigtigste opgave at tage hånd om alle de nye, og give dem en blød landing i det nye miljø.

Ansøgningsprocessen for at komme med i Introudvalget er en af de sværeste, da den er opdelt i flere runder og både inkluderer ansøgning såvel som en interviewrunde. Dette, i kombination med udvalgets høje popularitet, gør at det anses som værende blandt de sværeste udvalg at blive del af. Her hjælper det at være medlem af andre udvalg, da det viser, at man engagerer sig for skolens arbejde.

Røde Kors-udvalg
Øregårds Røde Kors udvalg, er oprettet med det formål at bidrage til en bedre verden, med mindre fattigdom og nød. Helt specifikt er det Røde Kors udvalget som står får arrangeringen af den årlige, landsdækkende Røde Kors indsamling på Øregård. Medlemmerne advokerer for at få så mange som muligt til at melde sig til indsamlingen, hvilket de blandt andet gør, ved at uddele kage til de som tilmelder sig, og at gå rundt i klasserne og promovere indsamlingen. Alt gør en forskel, og det er vigtigt at eleverne er klar over at de bidrager markant til dette når de en søndag eftermiddag går fra dør til dør og samler ind.

Eventudvalg
Eventudvalget er Øregårds fest- og cafeudvalg som planlægger de fedeste fester med de bedste kunstnere samt hyggelige cafeer med massere øl og god musik! Normalvis sørger udvalget for faste arrangementer som skaber et socialt sammenhold samt fantastiske minder, men i år ser situationen desværre knap så “normal” ud. Det er selvsagt ikke en mulighed at samles om disse events under den nuværende corona-situation, så Eventudvalget har ikke haft travlt i år. Når det så er sagt, er de nye medlemmer valgt, og når der igen er mulighed for sikkert og ansvarligt at afholde begivenheder er medlemmerne engageret i at kompensere for alt det missede, med et brag af nogle events!

Hyggeudvalget
Hyggeudvalget er et lidt mindre aktivt udvalg, men mindst lige så vigtigt som de andre udvalg, da de står for at sprede hygge på Øregård Gymnasium. Det er f.eks. hyggeudvalget, der sørger for at dele valentines-slikkepinde ud i februar, pynte op til jul og halloween osv. Dermed holder de også fast i traditionerne på Øregård, og skaber et fællesskab om hyggen. Helene Christine Sværke-Nygaard fra 3w fortæller, “som det også fremgår af navnet, så er det et super hyggeligt udvalg, hvor man har det sjovt. Man kommer ind i et godt fællesskab, og man får en god mulighed for at folk at kende på de forskellige årgange”. Dertil er hygge udvalget er for alle - og de søger ligeledes også nye medlemmer nu.

Miljøudvalget
Miljøudvalget, som er skolens nyeste og måske mest aktuelle udvalg, gør et stort og vigtgt stykke arbejde for at øge opmærksomheden på klimaudfordringer. Om udvalget udtaler William Mazanti Sindberg Andersen 2t, “Vores skole har aldrig været bleg for at tage en udfordring op. Store som små. Og når klimakrisen truer, skal Øregård selvfølgelig også stå i forreste række for at hjælpe verden.”

Man behøver altså ikke at være Gretha Thunberg, men blot miljøinteresseret og klar på at gøre en forskel, for at være en del af udvalget, der primært står for at indføre bæredygtige tiltag til skolen. Miljøudvalget startede f.eks. tilbage i december efter at William 2t og Hugo fra 2p til en morgensamling opfordrede skolens elever til at donere penge til deres indsamling af penge til plantning af træer i den danske natur. Derfor kan miljøarbejdet man udretter som medlem i en verden, hvor klima og bæredygtighed fortsat bliver mere og mere relevant, ovenikøbet være rigtig godt at have på CV'et.

Louise og Ella der har skrevet denne artikel, kendte ikke hinanden inden deres ansøgning i redaktionen og er for eksempel nu blevet meget tætte veninder. Derudover er det altså mega fedt at engagere sig i skolen og det vil altid give lidt pluspoint hos lærerne. Gennem udvalgene får man næsten altid også den aktuelle viden om skolen lidt før alle andre - og er dermed også med til at tage mange beslutninger på vegne af de andre elever.

Og husk - mangler skolen et udvalg, så kan man altid lade sig inspirere af miljøudvalget og opstarte sit eget evt. med hjælp fra ledelsen.